Bleskovky »

18. decembra 2019 – 22:37

26.12.2019 po zraze o 10:00 hod.
v Pieniny sport center Červený Kláštor 37
Prajem Vám príjemné sviatky
a teším na tradičné stretnutie za každého počasia.
Prípadné info na 905 252043 alebo olejarzavinackryhabodkask

Print Friendly, PDF & Email
Read the full story »
2017
2016
2015
2014
2013
Home » 2013, Bleskovky

Grécko 2013

Submitted by on 5. januára 2014 – 10:11
Na gréckych riekach sme už boli päťkrát. Nároky tento ročník boli preto vysoké: výborne počasie, stredná voda, odolné auto a nízka cena Metaxy. Poslednú podmienku som vyriešil jednoducho, jej nákupom na Slovensku, čo teda nepovažujem za normálne. Bolo nás 6, tak voľba padla na môj desaťročný Renault Trafic. Keby vedel čo ho čaká, tak nejde.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Výjazd z údolia Mileapotamosu

S termínom to bolo horšie, jarné počasie akosi meškalo, ale nakoniec bolo počasie perfektné. Jednoducho v Grécku už bolo leto a trpezlivo na nás počkalo. Vyrážame klasicky v sobotu ráno o 4:09. Auto si len ťažko preráža cestu vzduchom. Šesť creekoviek na streche mu dáva zabrať. Pred nami je 1460 km a niekoľko hraničných prechodov, na ktorých kultúru a pravidlá sme už akosi pozabudli. Nakoniec sme o 22:45 na táborisku na sútoku Aliakmonu a Venetikosu. Máme toho dosť, ale potešila nás česká spoločnosť na táborisku. Otvárame prvú Metaxu a pripíjame na kamarátov, ktorí tu už s nami byť nemôžu. Ráno je ako vymaľované, voda ideálna, tak dávame dvakrát Venetikos, aby sme po ceste trochu zrelaxovali.

Maťko na Venetikose

Maťko na Venetikose

Večer oslavujeme Maťove narodeniny a je nám dobre. Ráno sa posúvame na Mileapotamos. Počasie super, voda výborná, tak znovu dva pokusy. Pri druhom, sa už prejavuje únava a strata koncentrácie, tak Maťo skúša akú teplotu má voda a Majo aké pevné sú grécke konáre. Táboríme za ihriskom pod Mikrolivadom a tešíme sa na dolný kaňon Mileopotamosu, ktorý sme išli iba raz, lebo ostatné roky mal vody priveľa. Táborisko strážila vretenica, ale Vlado jej dohovoril.

Majo a horný Mileapotamos

Majo a horný Mileapotamos

Ráno je tradične pekne, tak vyrážame. Rieka je perfektná, pereje nádherné, krajina super, vodácke Eldorádo. Prenášame Achilovu pätu, Vlado dáva odvážne Piramídovu perej, Rasťo pláva v Kamennej záhrade, kde následne vo válci do jeho kajaku nastupuje môj. Na plytčine pod Spileom sa lúčime s Vladom Gogom a sypeme jeho popol do rieky, ktorú chcel veľmi splaviť.

Vlado na Piramídovej pereji

Vlado na Pyramídovej pereji

Cesta z údolia je pre Trafic naozaj ťažká, kolesá šmýkajú, kamene lietajú, ale nakoniec to auto zvládlo. Presúvame sa na Arachtos. Na táborisku stretáme nemeckých vodákov a po večeri prichádzajú aj českí vodáci a hlavne vodáčky s CK CVOK. Nasleduje dlhý družobný večer pri gitare.

Laco v perejách Mileapotamosu

Laco v perejách Mileapotamosu

Ráno vyrážame na Kalaritikos. Kopce sú tu strašné. Vody je veľa, tak sa presúvame na Arachtos pod sútokom. Tam stretáme už tretiu partiu Čechov. Sú v Grécku už dva týždne, tak zbierame informácie. Plavíme úsek do Plaky, ktorý má iný stav ako pred dvoma rokmi a je z toho nádherná plavba a nie hrôza. Poobede pokračujeme z Plaky dole. Maťo vykladá, že také vlny ešte nevidel.

Pomaly mizneme vo vlnách Arachtosu

Pomaly mizneme vo vlnách Arachtosu

Na Acherone je vraj už málo vody ale podarilo sa mi všetkých presvedčiť, asi zvíťazila vidina následného kúpania v mori.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rasťo a Laco v zovretí belostných skál

Pod mostom pri táborisku tiekli iba 2-3 kubíky, ale v kaňone nám voda vôbec nechýbala. Nádherné teplé počasie, super voda super okolie. Vlado, ktorý je zodpovedný za mýtne poplatky platí pri vstupe Kerberovi, aby sme cez kaňon dostali bezpečne. Plavíme aj prvú päťkovú perej, Vlado aj druhú, ostatní prenášajú jej začiatok. Až na tradičnú poslednú prenášačku je to super.

Laco robí čo môže

Laco robí čo môže

V Glyki nás čaká obed aj niekoľko pravých pomarančov a hurá k moru. Kúpeme sa, ležíme na piesku, táboríme a rozmýšľame čo zajtra. Dobrú vodu má aj Voidomatis, ale vraj robia problémy strážcovia parku, tak si zopakujeme Acheron. Na štarte stretáme opäť Čechov. Maťa sme na vodu neprehovorili, ale plavba je super. Zajtra je sobota, tak sa znovu presúvame na Mileopotamos. Hľadáme kostolík na sútoku Mileopotamosu a Venetikosu, kde rozkladáme tábor. Prieskumná hliadka potme kontroluje cestu, ktorá nás čaká po plavbe. Ostatní stavajú stany a varia večeru. Maťo vykladá hrôzostrašné historky, tak radšej ideme spať.

Majo v perejách Acheronu

Majo v perejách Acheronu

Ráno je ako s katalógu, tak sa opäť presúvame po trošku divokej ceste na most pri Mikrolivade a sadáme na vodu. Plavba je opäť úžasná, už sme rozjazdení, tak nám to ide aj rýchlo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rasťo na dolnom Mileapotamose

Sušíme veci obedujeme a vyrážame domov. Dnešný cieľ je kemp v Predejane. Tam Vlado spácha tradičnú „Veľkú kajvu“. Ráno vyrážame cez nekonečné Srbsko a po tretej sme v Trebejove. Ťahometer sa zastavil na hodnote 3708.

Aj doma bolo horúco, tak nám v Tatrách odtiekla skoro všetká voda, ale tento rok boli v Grécku podmienky ako z katalógu vodáckej CK a tak sme všetci veľmi spokojní. Aj video sa vďaka novej HD kamere podarilo. Len musíme budúci rok zobrať so sebou aj dvoch inžinierov od Sony, aby na vode pochopili, že nestačí len absolútne dokonalá elektronika. Veď kamera sa musí dať aj chytiť do ruky. Nejaké video sme predsa len natočili:  Film Grecko 2013

Termín: 27.4.-5.5.2013

Účastníci: Ladislav Cechlár – TJ Slávia UPJŠ, Rastislav Kotaľ, Rastislav Hurtuk, Vladimír Olejár–ZOVT Prešov, Marián Šebest, Martin Gánovský – Poprad a okolie

 

Print Friendly, PDF & Email