Bleskovky »

18. decembra 2019 – 22:37

26.12.2019 po zraze o 10:00 hod.
v Pieniny sport center Červený Kláštor 37
Prajem Vám príjemné sviatky
a teším na tradičné stretnutie za každého počasia.
Prípadné info na 905 252043 alebo olejarzavinackryhabodkask

Print Friendly, PDF & Email
Read the full story »
2017
2016
2015
2014
2013
Home » 2013

Tri kajaky na Udave

Submitted by on 22. marca 2013 – 10:57
5 Za mostom na IľovnicuTri kajaky na Udavu, vyrazili na pravé poludnie z Papína smerom na juhozápad 11.marca 2013. Vody s teplotou 4´C bolo akurát 113 cm, teplota vzduchu mala ďaleko k +15´C, takže Vlado poďakoval za pozvanie. Samozrejmé, akciu vyprovokoval Vojto, ktorý bol dehydrovaný už od februára. Vtedy stihli s Ferom splaviť Laborec z Humenného do Strážskeho a pred  týždňom Cirochu zo Sniny do Humenného. Dušan dal prednosť suchozemským aktivitám (!!!), takže ja bez háčika som nasadol namiesto do nafukovacej  Palavy do kajaku, ktorý som krátko vyskúšal pod mostom na Ondave ešte minulý rok.

Nasadli sme tradične nad lávkou na dolnom konci Papína,  urobili  úvodné fotky a pádlovali, aby sme sa zahriali.  Do Zubného nám to trvalo tentokrát presne dve hodiny, jednak trikrát kvôli prekladaniu prekážok v hornej časti tohto úseku ako aj kvôli opakovanému prieskumu dna,  jedným členom tímu. Prekážky neboli veľmi mohutne, akurát sa ošemetne uložili do prúdu takže bez pílenia po pás vo vode  sa nedali odstrániť. Fero s Vojtom aj nejaké kúsky odfaklili, ale radšej sme pokračovali ďalej. Po poslednom meandri pred Zubným potvrdil kvalitu štrkového dna aj druhý člen tímu, takže dobre osviežení sme sa už nevedeli dočkať prestávky na pláži  v Zubnom nad mostom. Chlebík a sladkosti sme zapili čajom aromatizovaným kvapkou rumu a tešili sme sa na druhú dvojhodinovku. Až po Udavské bola Udava úplne bez prekážok aj vďaka minuloročnému prečisteniu. Úsek od Zubného až po Vyšný Hrušov je nádherne perejnatý na spestrenie sú tam aj zo tri poškodené nízke stupne všetko splavné. Na stupni pred Hrušovom, ktorý splavujeme asi meter a pol od ľavého brehu došlo k zmene. Kamennú kocku, ktorá ešte minulý rok trónila uprostred toku prúd zhodil zo stupňa trochu vľavo, splavná cesta však stále platí.

                          

Pred Udavským nás v meandroch zbrzdili na dvoch miestach padnuté tenké stromy, ktoré sa dali podplávať a tretíkrát som na jednom mieste prerúčkoval pár metrov po plytčine. Tri či štyri stupne v Udavskom  boli takisto spestrujúce a po poslednom Fero na Vojtovu radosť urobil záverečný prieskum dna, vydareného dňa.  Za tým stupňom nasleduje diabolsky vyrovnané a rozšírene koryto našimi vodohospodármi, tak aby ryby ani len nenapadlo za suchého leta poberať sa hore prúdom. Splavili sme posledný úsek Udavy po ústie s Laborcom, dúfajme že nebudú nikdy vyrovnané. A  potom už len posledný rovný úsek poriadne naliatym Laborcom pod most v Kochanovciach. V cieli sme boli po štyroch hodinách presne o 16.00 hodine. Skvelý splav. Za domácu úlohu si nacvičíme druhu fázu eskimáka, aby sa krysy zbytočne nepremnožovali.

Jano  Hudák

 

Print Friendly, PDF & Email