Bleskovky »

18. decembra 2019 – 22:37

26.12.2019 po zraze o 10:00 hod.
v Pieniny sport center Červený Kláštor 37
Prajem Vám príjemné sviatky
a teším na tradičné stretnutie za každého počasia.
Prípadné info na 905 252043 alebo olejarzavinackryhabodkask

Print Friendly, PDF & Email
Read the full story »
2017
2016
2015
2014
2013
Home » Enviro, MVE

Ako systémovo čeliť tlaku investorov?

Submitted by on 5. marca 2013 – 15:15
MVE2Zdravím Vás priatelia, Som poslanec OZ v Rudne nad Hronom kde sa developer snaží presadiť jednu z 38. MVE na Hrone.  Celý projekt sústav MVE odobrila vláda a dala od toho ruky preč.

Bremeno argumentov majú teraz znášať samosprávy. Majú čeliť developerovi, ktorý sa začne oháňať odbornými štúdiami, ktoré hovoria o tom, že príroda je nadšená z MVE. V nejednom prípade sľúbi priamo peniaze obci na nejaký projekt + samospráva bude mať vraj príjem z MVE cez dane.

Povedzte mi ako tomuto čeliť systémovo nie jednotlivo? Potrebujeme argumenty prečo je to zlé, prečo príroda dostane na frak a hlavne prečo je alternatívny zdroj akože ekologický úplne neekologický! Ľudia nie sú hlúpi, ale uvedomte si, že proti vám stojí dobre vyzbrojený developer s jasným cieľom zarobiť veľa peňazí, z ktorých je ochotný niečo „investovať“ do propagácie svojho zámeru za každú cenu (účelové klamstvo je jeho normálna pracovná metóda).

Proti nemu stojí skupina nadšených ľudí, väčšinou bez finančného zázemia, ktorí presviedčajú vo svojom voľnom čase ľudí na dedinách, že MVE je zlá voľba. Ktokoľvek viete dať na stôl argumenty proti MVE urobte to a vykašlite sa na ješitnosť kto koho kedy nahneval. O pár mesiacov to už bude totiž úplne jedno, pretože mašinéria sa rozbieha každým dňom. Keď to bude už na stole štátnych úradníkov, pečiatky sa tam ocitnú raz dva a MVE začnú rásť ako huby po daždi …

Michal Jančok

**********

S touto otázkou a našou argumentáciou sme sa obrátili na ten najkompetentnejší orgán SR – predošlého aj súčasného ministra enviro rezortu (MŽP) a predkladateľa Koncepcie HEP do roku 2030.

Prečítajte si tu: Otvoreny list Poslana OV

Odpoveď – nič nie je pravda lebo všetko prebehlo podľa zákona a na našu stranu tiež dôrazná výtka ministra, že zavádzame verejnosť a zneisťujeme súkromných investorov – čiže predtým nazývaní nepriatelia štátu a socialistického zriadenia.

A ako čeliť- naša rada:

  • spolahnite sa na svoj zdravý rozum a úsudok
  • dajte skôr na názor  na projektoch nezainteresovaných ľudí a hlavne ktorí vo vašich obciach roky žijú a chcú žiť práve v prostredí ktoré im vyhovuje
  • nečakajte od tych, ktorí si za účelom svojich ziskov zoženú akékoľvek odborné materiály a štúdie ktoré potvrdia ich snahu projektom vodnej elektrárne práve zlepšiť životné prostredie a vašu ekonomickú situáciu v obciach
  • dajte si otázku, či naozaj môžete veriť tomu že práve výstavbou vodnej elektrárne vo vašej obci s inštalovaným výkonom 1,2MW sa vyrieši energetická situácia na Slovensku (pozri napr.aj na štatistiku a URSO kde SR má inštalovaný výkon vodných elektrární 35% z celkových zdrojov – ale vyrába sa v nich len 18% z celkovej výroby – čiže účinnosť je len niečo cez 50%) 
  • …a tiež porozmyšľajte nad tým, či keď už v súčasnosti (po dostavaní elektrárne PPC Malženice – s výkonom 460MW) je SR prebytková vo výrobe el. energie (a čo po dostavbe Jadrovej elektrárne Mochovce 2,3 a súhlase s výstavbou 1000MW JE Bohunice ?) Možno vás trošku zamrzí aj skutočnosť že PPC Malženice sú v prevádzke len v špičkách a nevyužívajú sa stále – lebo sa to majiteľovi (zahraničný) neoplatí napriek tomu, že v nej vyrobená el. energia je aj 2x lacnejšia (podla stanovených výkupných cien URSO) ako bude vo vašej obecnej vodnej elektrárni?
  • je to práve tá najnevyhnutnejšia investícia pre zlepšenie života komunity vašej obce…? (napr.išli by ste sa rekreovať na breh novej priehrady ako to investor tvrdí a to sa stačí pozrieť napr. na VE Krpeľany, koľko je v nádrži bahna a koľko ostalo vody) … ?

OZHpsr Admin.

***********

Ja by som sa investora čo chce tú MVE stavať spýtal inak a to prečo si myslí, že tento zdroj je ekologický. Jediné čo nám investor po tejto otázke povedal bolo, že sa nahradí spaľovanie fosílnych palív čo je totálna blbosť pretože sa kvôli MVE neplánuje odstavovať žiadna iná elektráreň.  Neviem ako ďaleko je príprava MVE u Vás v Rudne nad Hronom, no pokiaľ už má investor vypracovaný zámer, alebo správu o hodnotení vplyvov doporučoval by som Vám, aby si ju prečítalo Vaše obecné zastupiteľstvo a uvidíte čo všetko je tam popísané. Sú tam popísané vplyvy na prírodu a na obyvateľstvo (druhá vec je  že sa tieto skutočnosti investorom bagatelizujú). Je to tak ako v banke alebo inej spoločnosti, kde Vám maličkými nečitateľnými písmenkami napíšu podmienky. Investori sa taktiež spoliehajú na to, že tieto dokumenty nikto nečíta (garantujem Vám, že v našej dedine si to nenaštudoval ani jeden poslanec).

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,