Bleskovky »

18. decembra 2019 – 22:37

26.12.2019 po zraze o 10:00 hod.
v Pieniny sport center Červený Kláštor 37
Prajem Vám príjemné sviatky
a teším na tradičné stretnutie za každého počasia.
Prípadné info na 905 252043 alebo olejarzavinackryhabodkask

Print Friendly, PDF & Email
Read the full story »
2017
2016
2015
2014
2013
Home » Enviro, MVE

MVE a Natura

Submitted by on 5. marca 2013 – 15:28
MVE3Pezinská skládka: vo veci ochrany ŽP je veľmi poučné rozhodnutie Súdneho dvora v Strasbourgu ohľadom skládky v Pezinku.

A je to veľmi významný celoeurópsky precedens. Súdny dvor totiž rozhodol , že zákony a smernice EÚ stoja nad štátnymi zákonmi, dokonca aj nad ústavnými zákomni príslušných štátov – a tým zrušil aj rozhodnutie Ústavného súdu SR..

Pokiaľ existuje smernica EÚ o tom, že napríklad 40% úhorej populácie má dosiahnuť svoje neresiská, tak táto smernica je silnejšia, ako rozhodnutie vlády SR o stavbách MVE, alebo táto smernica je silnejšia ako nejaké rozhodnutie starostu obce.

Neviem ako odradiť prípadých agresívnych investorov ….ale najlepšie asi bude žiadať o  vrátenie prostriedkov z Eurofondov a potrestanie nesprávne rozhodujúcich úradníkov a tieto aktivity verejne v tlači zverejňovať.

***********************************************************************

Druhy europskeho vyznamu podla smernice o biotopoch aj napriek tomu, ze uzemia este vyhlasene nie su, by mali mat statut predbeznej ochrany. Cize ich populacie by nemali byt ohrozovane. Dolezite je, aby informacia o vyskyte bola verejne dostupna (napr, na internete). V pripade ryb ide najma o reofilne druhy, ktore mozu byt ohrozonane vzdutim. Cize postavenim elektrarne sa tako porusuje smernica o biotopoch (NATURA).

Takato strategia dokonca obstala pred sudom v niektorej krajine EU…

************************************************************************

Nie som rybár ani ichtiológ preto som si potreboval spraviť obraz z toho čo som našiel publikované. Ohľadne tých reofilných druhov európskeho významu ich nie až tak veľa čoho sa dá chytiť. Niečo sa ale nájde. V dokumente Hron_chranene ryby som dal dokopy údaje o chránených druhoch a druhoch európskeho významu ktoré pripadajú do úvahy na Hrone a aj s publikovaými údajmi čo som našiel o ich výskyte.

Ak hovoríme o ďalších druhoch bolo by sa treba pozrieť aj na vtáky: Napr. tieto druhy: Kulík riečny, Kalužiačik malý, Kudeľníčka lúžna, Slávik veľký, Rybárik riečny, Brehuľa hnedá, Volavka popolavá (loviská, hniezdiská), Bocian čierny (loviská). Z cicavcov: napr. Vydra riečna

************************************************************************

To ako to majú „zabetónované“ v hlavách naši odborníci na MŽP a VÚVH Vám iste názorne predstaví materiál Seminar-GWP-Slovensko-MZP-VUVH. To ako sa to nemá robiť (protipovodňová ochrana) názorne uviedli na konci materiálu – to ako sa to má správne robiť spomenuli ostatné krajiny EÚ.

Na Slovensku však navrhujú zotrvať v osvedčenej socialistickej industrializácii a pokračovať v betónovaní MVE, navyšovaní stávajúcich a stavbe nových brehových hrádzí, výrube brehových porastov a hlavne betónovaní nových priehrad a nádrží lebo nastane na Slovensku klimatická apokalipsa a –

SLOVENSKO NEZVLÁDNE ADAPTÁCIU NA KLIMATICKÚ ZMENU BEZ VÝSTAVBY ĎALŠÍCH PRIEHRAD A VODOHOSPODÁRSKYCH NÁDRŽÍ!

 a vysoko odborná a hlavne slovenská čerešnička na záver:

Ochrana pred povodňami nepatrí medzi ciele Rámcovej smernice o vode…

…čuduj sa svete v celej EÚ ano – no na Slovensku naši environmentálne a hospodársky zodpovední (no za nič nezodpovedajúci, ale len múdro píšúci a rozhodujúci ) odborní úradníci a odborníci na MŽP SR sú presvedčení že nie – zrejme preto že tak isto ako  ignorujú v praxi Smernicu o vode RSV (viď. NKVHEPVT SR do roku 2030) bude sa ignorovať aj Eu Smernica o povodniach (prečítajte si aspon začiatok páni odborníci) ! ! !

OZHpsr

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,